torsdag 12 augusti 2010

Wotasweden goes pretto !


Idol Jpop, eller den Japanska schlagern om man så vill, har i många år varit synonymt med den episka Tokyo scenen där namn som Morning Musume och Onyanko Club banat vägen.
Men så förra året släppte den pigga gruppen Momoiro Clover den alldeles utmärkta singeln kuze!Kaitou Shoujo och den rödvita Idolfanan började vaja igen. Visserligen är Yokohamabandet mer av klassiskt indiesnitt än en renodlad dansakt, men gränsen däremellan blir som bekant allt mindre relevant för var dag som går.
Deras ljudbild på the Blitz lägger sig någonstans i trakterna av Perfume och Canary Club, men referenserna bakåt i tiden är ständigt närvarande och skvallrar om tummade skivsamlingar där postpopiga S.K.I trängs med årgångsidol från Okinawa. Under kvällens främsta stund låter det faktiskt som om de har loopat några vintage-takter från Candies eller Nuts och filtrerat dessa genom ett samtida indiefilter, tongångar som kan få valfri Jpop dj att slicka sig runt munnen.
Flickornas röster har jämförts med Ai Kago, men för alla som någon gång har upptäckt det skruvade Jpopgeniet Tsunku råder det knappast något tvivel om var den huvudsakliga inspirationen kommer ifrån. Stundtals blir det nästan parodiskt, på gränsen till imitation, men det är oftast så dansant genomfört att det ändå får passera utan anmärkning. Om bara Momoiro Clover kan hålla sig borta från den glättiga R&B fållan kan deras nästa album ge Akihabara-kollegor på etiketter som Def Star en riktig match.

( Detta är alltså en "remix" och förbättring av: http://www.svd.se/kulturnoje/scen/den-rodvita-discofanan-vajar_5120391.svd

1 kommentar:

  1. hi!!!

    i like very much momoiro clover!!

    this pic so cute!!!

    ^w^

    SvaraRadera